7. Bestuur en algemene ondersteuning

Doelen en financiën

We hebben ons steeds verder ontwikkeld tot een netwerkorganisatie en vervullen meer en meer een faciliterende rol in de Beuningse gemeenschap. Omgevingsbewustzijn en de ontwikkeling van de eigen kracht begint vorm te krijgen in een veranderende cultuur en structuur.

Onze maatschappij verandert steeds meer in een informatie- en netwerksamenleving. De ontwikkelingen op het vlak van digitalisering gaan snel en zijn van grote invloed op de dienstverlening van onze gemeente. Informatiebeveiliging en Privacy spelen een steeds belangrijkere rol en onze inwoners en ondernemers verwachten dat we hen snel en digitaal verder kunnen helpen. Deze digitale transformatie zorgt ervoor dat we anders kijken naar de manier waarop onze processen en de informatievoorziening binnen onze gemeente georganiseerd zijn. Om onze dienstverlening goed in te richten is het nodig dat we onze informatievoorziening op orde hebben en verder ontwikkelen. Dit heeft geleid tot het Digitaal Ontwikkel Programma 2021-2024.

Op landelijk niveau zijn de ontwikkelingen rond dienstverlening en informatievoorziening gebundeld in het actieprogramma NL DIGIbeter met vijf actielijnen:
1.   We zorgen dat iedereen kan meedoen in de digitale wereld
2.   We werken aan vernieuwing
3.   We geven je regie over jouw eigen gegevens
4.   We zorgen voor veilig en verstandig datagebruik
5.   We ontwikkelen een veilige digitale identiteit
Diverse wetten ondersteunen het realiseren van de beoogde doelstellingen van NL DIGIbeter. Wetten, die deels al van kracht zijn en deels komende jaren van kracht worden.

Naast dit programma zijn er nieuwe uitdagingen in het Sociaal Domein en ook de introductie van de Omgevingswet heeft impact op de dienstverlening en informatievoorziening van onze gemeente. Ook het op orde krijgen van het informatiebeheer op basis van de aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek en de Archiefinspectie vraagt onze aandacht.

Coronacrisis/Covid-19
We willen bereiken dat inwoners, bedrijven en verenigingen op de hoogte zijn van maatregelen en zich daaraan houden. De gemeente zorgt voor een goede communicatie en waar nodig ondersteuning om dit mogelijk te maken. Het is belangrijk om samen met onze maatschappelijke partners signalen scherp te hebben en er gezamenlijk op in te spelen als verbeteringen of inzet nodig blijken. In het geval dat de coronacrisis doorloopt in 2022 willen we financieel gezien eventuele nadelige effecten vroeg in beeld hebben en met de compensatiebudgetten nastreven dat inwoners, bedrijven en organisaties overeind blijven.

Jeugdpakket.
In 2021 is door de overheid in het kader van corona het zogeheten Jeugdpakket opgezet. Met het Jeugdpakket wil het kabinet een impuls aan gemeenten geven om in te zetten op het verbeteren van sociaal en mentaal welzijn voor jeugdigen in coronatijd en daarna. Doel is om extra jongerenwerk in te zetten en extra activiteiten samen met jongeren op te zetten. We vinden het belangrijk om ook in de nafase van corona aandacht te houden voor het sociale en mentale welzijn van onze jongeren, daarom zetten we de komende twee jaar op extra jongerenwerk.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00