Paragrafen

Wet Open Overheid

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (hierna: Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob). Het doel van de Woo is om als overheid zoveel mogelijk transparantie te bieden aan de burger. In deze openbaarheidsparagraaf wordt toegelicht hoe de gemeente Beuningen werkt aan het waarmaken van deze transparantie naar haar inwoners.

De gemeente Beuningen heeft zich aangesloten bij een regionale projectgroep. Binnen deze projectgroep wordt gezamenlijk opgetrokken voor het implementeren van de Woo. Met name de actieve openbaarmakingsplicht brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. De actieve openbaarmaking, dus het ambtshalve openbaar maken van stukken, treedt pas later in werking. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkeling van PLOOI. PLOOI zou eerst een digitaal platform worden voor het publiceren van stukken, maar wordt nu waarschijnlijk een verwijsindex, zo werd eind 2022 bekendgemaakt. Hoe gemeenten actief openbaar moeten gaan maken en vanaf wanneer, is dan ook een groot vraagstuk.

Nu er nog zoveel onduidelijkheid heerst rondom de actieve openbaarmaking en de inwerkingtreding daarvan, is de ambitie van de gemeente Beuningen om tijdig te voldoen aan haar wettelijke verplichtingen. Als er teveel vooruit wordt gelopen op de wetgeving is de kans groot dat het later weer opnieuw moet. Zodra er meer duidelijkheid is omtrent de inwerkingtreding van de actieve openbaarmakingsplicht zal de projectgroep van Beuningen worden opgeschaald. Tot die tijd worden de ontwikkelingen in de gaten gehouden.

De passieve plicht, dus de veelal bekende informatieverzoeken, blijft grotendeels hetzelfde en trad 1 mei 2022 al direct in werking. Dit deel van de Woo heeft Beuningen al volledig geïmplementeerd.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00