Jaarverslag

2. Jeugd

Programma inhoud

In dit programma Jeugd zitten de volgende posten: de jeugdgezondheidszorg , peuter- en kinderopvang , de individuele voorzieningen Natura Jeugd en tot slot Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd.

De Jeugdwet geeft ons als gemeente de opdracht om de zorg voor kinderen te organiseren. Uitgangspunt is dat kinderen en ouders de zorg krijgen die nodig is. Dit doen we via vroegsignalering bij het jonge kind bij o.a. de kindcentra (kinder- en peuteropvang/primair onderwijs) en andere partijen. Samen met het Sociaal Team zetten we in op samenwerking met en tussen zorgaanbieders en onderwijs, zowel lokaal (primair onderwijs) als regionaal (voortgezet onderwijs) door onder meer begeleiding en ondersteuning.

We treden op als regisseur op het brede domein van jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs. Hiervoor bieden we de jeugdhulpzorg en gecontracteerde zorg minder versnipperd aan : lokaal als het kan en regionaal als het moet. We zorgen dat de jeugdketen in het gedwongen kader stevig staat in aansluiting op de (boven)regionale jeugdzorg.

Voor het jeugdzorgstelsel wordt er landelijk gewerkt aan een hervormingsagenda, waarbij ook naar de versterking van het de onderwijszorg wordt gekeken. Deze hervormingen dienen te leiden tot een verbetering van de hulpverlening en dus ook een stevigere beheersing van het stelsel. De herverdeling wordt bekend met het vaststellen van de hervormingsagenda en een besluit over de structurele financiering van gemeenten.

Ambities en ontwikkelingen

Ambities en ontwikkelingen

We gaan voor de meest geschikte zorg en ondersteuning op het juiste moment, zo dichtbij mogelijk. Waar mogelijk bouwen we dure jeugdhulp af. Als kinderen terecht kunnen in de thuissituatie, dan heeft dit de voorkeur. We zorgen via netwerksamenwerking voor een goede aansluiting tussen jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en onderwijs, jeugdhulpvoorzieningen in natura en voorzieningen die te maken hebben met veiligheid, jeugdreclassering en opvang jeugd. Regionaal organiseren we passende hulp voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders.

Het Sociaal Team werkt met procesregie voor de ingewikkelde casuïstiek en geïndiceerde zorg. Voor de meer toegankelijke zorg werken we via algemene voorzieningen. Uitgangspunt daarbij blijft de eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners en wat nodig is.
Door deskundigheidsbevordering en netwerkversterking proberen we problemen vroegtijdig te signaleren en voor de juiste hulp te zorgen. We gaan verder met de doorontwikkeling van het real-time monitoren van het Sociaal Domein om grip te houden op het Sociaal Domein.

We zorgen voor een goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het regionale (voortgezet) onderwijs. Dat doen we om onze jongeren op de goede plaats te krijgen. Ook dit moet leiden tot minder gebruik van dure jeugdhulp. Via ingezette pilots in de regio werken we verder aan een zorgsysteem vanuit gemeente en onderwijs met de volgende doelen :
1. Gezamenlijke organisatie en financiering van jeugd-en onderwijshulp;
2. Vaste gezichten en solide samenwerking;
3. Versterken Schoolmaatschappelijk werk;
4. Projecten in het kader van Preventie.

Toekomst Sociaal Domein 2022
In 2022 was nog onbekend hoe de jeugdzorgwijzigingen concreet vertaald gingen worden naar eventuele aanpassingen van de Jeugdwet en bijstellingen van het financiële kader.
We doen nog steeds wat nodig is, waarbij we de financiële beheersbaarheid verbeteren, maar dat wel doen met behoud van kwaliteit om voorbereid te zijn wanneer de wettelijke kaders voor de jeugdhulpplicht wijzigen. Voor de (keten)voorzieningen Jeugd geldt nog steeds dat we aan de voorkant gericht investeren om de kosten aan de achterkant zoveel mogelijk te beperken.

Programmaverantwoording

in € (+=baat,voordeel/-=last,nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting

-9.181.500

3.000

-9.178.500

Realisatie

-9.278.687

3.644

-9.275.043

Saldo programma

-97.187

644

-96.543

Mutaties reserves:

Begroting

Realisatie

Saldo reserve

Gerealiseerd resultaat

-97.187

644

-96.543

Lasten & baten

(x € 1.000)

9.682

13,2 %

15

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00