2. Jeugd

Doelen en financiën

A. Jeugdgezondheidszorg :
Naast de aanpak van de Coronacrisis hadden we de opdracht om in 2022 vanuit de landelijke nota Gezondheidsbeleid actief aan de slag te gaan met :
- Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving
- Gezondheidsachterstanden verkleinen
- Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen
Hiervoor zijn een aantal zaken verwezenlijkt.

  • Rookvrije generatie :  Een achttal nieuwe rookvrije kindlocaties en informatiematerialen verstrekt bij ene vijftal scholen
  • Aanpak Gezond gewicht en voeding:  

- Er is een werkwijze doorontwikkeld voor KidsXtra  waarbij geldt dat lekker bewegen en daardoor goed in je vel zitten voor ieder kind van toepassing is.
- In ouderkindgesprek van 3 deelnemende scholen worden resultaten BLOC -test kinderen gedeeld.
- Vier “dierenbeweegpaden” zijn ontwikkeld om meer bewegen te stimuleren.
- Daarnaast is er een impuls gegeven aan de moes- en pluktuinen op de Kindcentra.
- Voor gezonde voeding en ontbijt is er per kindcentrum maatwerk geleverd om tot gepaste maatregelen te komen.

  • Kansrijke Start:

- In Beuningen loopt Centering Pregnancy erg goed. Zo'n 50% kiest voor Centering Pregnancy en de deelnemers beoordelen Centering Pregnancy gemiddeld met een 8,6.

B. Peuter-en kinderopvang - kindcentra :

  • Via Bureau Etuconsult is  met alle kindcentra een traject doorlopen om de visie op de kindcentra te herijken. Deze rapportage wordt in 2023 opgeleverd.
  • In 2022 hebben we de tijdelijke middelen voor Nationaal Programma Onderwijs (NPO) samen met de kindcentra ingezet via 3 projecten. Het gaat om de inzet van (school)maatschappelijk werk om kinderen en gezinnen te ondersteunen, extra bewegingsonderwijs om bewegen te stimuleren en een taalimpuls voor taalprogramma’s.

C. Individuele voorzieningen Natura Jeugd:

  • Praktijkondersteuner Jeugd / Ondersteuner Jeugd en Gezin : In 2022 hebben we gezamenlijk met de huisartsen gekozen voor het werven van een (praktijk) ondersteuner Jeugd en Gezin die wordt ingezet als verbinding tussen de huisartsenzorg en het Sociaal Team.
  • Ambulant jongerenwerk : In 2022 hebben we de opdracht voor ambulant jongerenwerk aangepast voor betere vroegsignalering, zodat dit nu beter aansluit bij de Jeugdwet opgaven en opschaling van zorg wordt voorkomen.
  • Gedragsdeskundige : De vakinhoudelijke ondersteuning en deskundigheid van het Sociaal Team is versterkt door gemaakte afspraken met de psychologenpraktijken in Beuningen.
  • Afstemming jeugdhulp-onderwijszorg (pilots Voortgezet Onderwijs):  Er is een regionaal traject afgesproken met gemeenten en Voortgezet (Speciaal) Onderwijs over capaciteitsfinanciering zoals bij de Maartenschool over de gezamenlijke organisatie en financiering van jeugd-en onderwijshulp. Een voorstel volgt in 2023.

D. Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd:

  • Uniforme afspraken gecertificeerde instellingen : In 2022 zijn uniforme afspraken gemaakt rondom de gecertificeerde instellingen op Gelders niveau om de zorg voor kwetsbare gezinnen te verbeteren en het verlagen van administratieve lasten bij de gecertificeerde instellingen.
  • Vooruitlopend op de hervormingsagenda is in 2022 voor de regionale samenwerking en met name de inzet op de zware (boven)regionale jeugdhulp via het regioprogramma een structurele andere samenwerkingsaanpak gerealiseerd. Er is nu een werkstructuur met een regionale programmamanager en regionale programmatrekkers die de verschillende werkgroepen (o.a. zware jeugdhulp, jeugdbescherming , jeugd-ggz, jeugd/onderwijs)  in de regio aansturen.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00