A. Jeugdgezondheidszorg :
Volgens de Jeugdwet is er meer verbinding mogelijk tussen de (preventief werkende)
jeugdgezondheidszorg (JGZ) 0-18 jaar en de jeugdzorg. De Jeugdwet heeft als uitgangspunt meer in te zetten op preventie en eigen kracht van de jeugdige en zijn of haar omgeving.
- Voor de rookvrije generatie is er een inventarisatie gedaan naar rookvrije kindplekken.In samenwerking met leerlingen van het ROC is een filmpje gemaakt en verspreid waarin de wethouder oproept om ook een rookvrij terrein te ontwikkelen. Er is deelgenomen aan de voorbereiding en uitvoering rondom een thematafel roken met de gemeenten Druten en Wijchen.
- Voor Aanpak overgewicht heeft er “beweegscholing” plaatsgevonden voor medewerkers van KION en Beidehandjes. Hiervoor is een Plan van aanpak met stakeholders geschreven om overgewicht te voorkomen en dit wordt ook toegepast.
- In ouderkindgesprekken van 3 deelnemende scholen worden resultaten BLOC -test (meten bewegingsvaardigheden) van kinderen besproken met een advies.
- De stoeptegels voor "dierenbeweegpaden" zijn ontwikkeld en geleverd voor beweegroutes. Routes worden ontwikkeld met de werf en een klankbordgroep van ouders.
- In totaal zijn er 9 aanvragen binnengekomen voor het realiseren van moestuinen. De middelen worden in samenwerking/ afstemming tussen de school- en de kinderopvanglocatie in het pand besteed. Bij sommige kinderopvanglocaties zijn moestuincoaches aanwezig.
- Voor gezonde voeding en ontbijt is er per kindcentrum maatwerk geleverd om tot gepaste maatregelen te komen. Via een inventarisatie bij de kindcentra is duidelijk geworden wat nodig was.
- Voor Kansrijke Start is gestart met de Baby- Oudergroep (centering pregnancy) en Oudercafé waarbij ouders elkaar ontmoeten en ervaringen delen met andere ouders die net een kind hebben onder begeleiding van kraamzorg en verloskundige.
- Bij het Oudercafé worden maandelijks open inloopbijeenkomsten georganiseerd bij de speel-o-theek SpeeloSaurus. Doel is dat ouders en baby’s/kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Er worden diverse thema’s besproken zoals spelen en bewegen met je kind, muziek maken.
- Tenslotte is de JGZ vanaf 1 juli 2022 gestart met het prenataal huisbezoek. JGZ kan op deze manier in een vroeg stadium hulp en ondersteuning bieden aan zwangere vrouwen en/of gezinnen in een kwetsbare situatie.
B. Peuter- en kinderopvang en Kindcentra :
Aansluiting gezondheidszorg , jeugdhulp en onderwijszorg :
De positie van jonge kinderen is verstevigd door de Voor- en Vroegschoolse mogelijkheden uitgebreid te benutten en om passende kinderopvang uit te breiden naar kinderen tot en met 6 jaar zodat de overstap naar de basisschool soepeler is.
- De voorschoolse educatie is in 2022 kwalitatief goed uitgevoerd. We zagen een sterke groei in peuters die een (vroegschoolse educatie)VE-indicatie kregen, wellicht in verband met de COVID-19 pandemie. Alle peuters met een VE-indicatie zijn daadwerkelijk in het VE-programma terecht gekomen en zijn getoetst op de kwalitatieve eisen. Na 2022 werken we aan een herijking van het peuterbeleid, waarin onder andere de monitoring van resultaten van doelgroep kinderen verbeterd wordt.
- Voor de doorontwikkeling van de kindcentra is in 2022 met behulp van Bureau Etuconsult en een inventarisatieronde bij alle kindcentra gekeken wat nodig is. Alle basisscholen hebben een intensieve en geformaliseerde samenwerking met een kinderopvangpartner. De aangepaste visie wordt na 2022 aangeboden.
Nationaal Programma Onderwijs (NPO) :
In 2022 hebben we 3 gekozen projecten uitgerold binnen de Beuningse scholen en hebben we maandelijks overleg over de vorderingen en wat we nog meer tegen komen. Dit leidt tot hele korte lijnen en efficiënt werken om elkaar goed te kunnen vinden, zonder elkaar te veel te belasten.
- Project 1 Ouderbetrokkenheid/ ondersteuning ouders in relatie tot jeugdhulp-en opvoeding . In 2022 hebben we via de NPO middelen een van de twee schoolmaatschappelijk werkers aangesteld die de verbindende schakel zijn tussen kinderen, ouders, onderwijsinstellingen en het Sociaal Team op alle Beuningse kindcentra. De bevindingen tot nu toe zijn positief. Zij begeleiden en geven vorm aan individuele trajecten van leerlingen in de basisschoolleeftijd en zorgen voor een gerichte doorwijzing/ indicering naar passende begeleiding.
- Project 2 : Stimuleren van sport, spel en beweging .Samen met de buurtsportcoaches zijn er in 2022 naschoolse sportactiviteiten opgezet voor kinderen uit groep 4 t/m 8 door de buurtsportcoaches die ook de gymlessen verzorgen. Hiervoor zijn ook verschillende vormen van sport en beweging aangeboden, om zoveel mogelijk kinderen te bereiken.
- Project 3 : Inzet gericht op het jonge kind, met name taalbevordering. KION heeft in 2022 binnen de Kindcentra cursussen opgezet om jonge kinderen meer te stimuleren met de inzet gericht op het jonge kind (voorschoolse periode)’ samen met de ouders, via de gekozen programma’s Pageturner en Taaldenken in Spel. Deze is vanaf eind 2022 uitgerold binnen alle kindcentra. NPO middelen Voortgezet Onderwijs (VO).
- De gemeente Beuningen ontvangt geen middelen vanuit NPO voor voortgezet onderwijs, omdat er geen voortgezet onderwijs is in onze gemeente. Bij het VO in de regio zijn de middelen ingezet voor Thuiszitters, aanpak schoolverzuim, pilots ‘aansluiting onderwijs en zorg’en de inzet SMW schoolmaatschappelijk werk en extra inzet en inzet jongerenwerk op alle VO en MBO scholen. Zo worden ook onze Beuningse jongeren ondersteund met regionale voorzieningen.
- Naast de NPO middelen is er een landelijk aanvraag gedaan om mee te doen aan het landelijke STORM-project (tegengaan zelfdoding). Hieraan doen alle VO scholen in de regio Nijmegen en alle gemeentenmee . Gebleken is in 2022 dat mede door Corona veel jongeren te kampen hebben met (ernstige) depressieve klachten.
C. Individuele voorzieningen Natura Jeugd :
- Ambulant jongerenwerk : In 2022 is de opdracht voor ambulant jongerenwerk aangepast voor betere vroegsignalering. Deze past nu beter bij de Jeugdwet opgaven en is er een betere aansluiting op het Sociaal Team en netwerkpartners. Wekelijks bezoekt het ambulant jongerenwerk de plekken waar jongeren zich ophouden. Er zijn nieuwe groepen in kaart gebracht en contact mee gelegd. De samenwerking tussen diverse werkvelden loopt goed. Ook zijn er contacten met buurtbewoners en ondernemers. Gemiddeld is er met 50 jongeren contact. Jongeren worden soms individueel gesteund bij het toeleiding naar dagbesteding.
- Doorontwikkeling Sociaal Team :
- Opzetten van regieteam + regiekaart : Team en de regiekaart zijn opgezet en we werken hier nu mee. We ontwikkelen dit de komende jaren door waar dit nodig mocht zijn.
- Samenwerking met netwerkpartners. Dit is een doorlopende actie waar juist ook in 2022 en de tijd van Corona veel aandacht was om de verbinding met elkaar te houden tussen de netwerkpartners. Helaas konden de netwerklunches fysiek niet doorgaan.
- In 2022 is gestart met het proces om de gehele sociale kaart voor Beuningen in kaart te brengen zodat meer bekend wordt wat er allemaal is en onze inwoners en samenwerkende netwerkpartners hier meer gebruik van kunnen gaan maken.
- Ondersteuning Oekraïne : Het sociaal team is goed aangehaakt in 2022 en tot op heden zijn er relatief weinig aanvragen vanuit de Asdonckterrein.
- De ondersteuning van de gedragsdeskundige wordt gebruikt voor afstemming en advies om de juiste hulp te kunnen inzetten. De gedragswetenschapper sluit ook aan bij MDO’s. Voor de deskundigheid zijn afspraken gemaakt met de Beuningse psychologen.
- School Maatschappelijk Werk : In samenwerking met de kindcentra in onze gemeente, hebben we ingezet op de werving van twee school maatschappelijk werkers. Ze zijn in het najaar van 2022 gestart op alle scholen. Zij geven de verbinding tussen de scholen en jeugdhulp verder vorm en de eerste ervaringen zijn erg positief.
- Praktijkondersteuner Jeugd / Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG) : Samen met de huis-artsen en Sociaal team is een kandidaat OJG geworven eind 2022. Een geschikte kandidaat start in 2023 als OJG bij de huisartsenpraktijken in Beuningen. De kosten van OJG komen daarmee pas ten laste van 2023.
- We hebben de samenwerking met de lokale psychologenpraktijken in 2022 voortgezet binnen de reguliere werkzaamheden en verder verstevigd doordat ze als gedragsdeskundige ook de professionals van het Sociaal Team verder ondersteunen. Ze denken met het Sociaal Team mee bij (complexe) casuïstiek waarin impasses of veiligheid een rol speelt.
- JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) aanpak : Het sociaal team maakt gebruik van de JIM aanpak. De Jim aanpak is in 5 casussen ingezet. Door inzet van de JIM aanpak in onze casussen heeft het systeem andere keuzes gemaakt waardoor de jongere zich gehoord voelt, gekeken is vanuit de behoefte van de jongere en daardoor een andere beweging is ontstaan in het gehele systeem. De Jim aanpak wordt in combinatie met het Inverbindingsteam (samenwerkingsverband tussen Entrea, Pluryn en Karakter) als meerwaarde gezien ter voorkoming van geïndiceerde zorg en uithuisplaatsing,
- Uniforme afspraken jeugdbescherming in de praktijk : Het implementeren van deze nieuwe afspraken heeft enige tijd gekost maar inmiddels zien we een verbetering in de afstemming met de gecertificeerde instellingen. Dit leidt tot een administratie lasten verlichting en een verstevigde verbinding tussen het sociaal team, de Jeugdbeschermer en zorg op maat.
Aansluiting Jeugdhulp en Onderwijszorg Voortgezet Onderwijs :
Pilots Voortgezet Onderwijs : In de regio zijn er meerdere pilots op het Voortgezet onderwijs uitgezet.
Voor pilot 1 , gezamenlijke financiering jeugd/onderwijszorg, is in 2022 via de STOUT groep een traject uitgezet voor meer samenwerking tussen gemeenten en onderwijs. Via het model Maartenschool kijken we bij de Voortgezet Speciaal Onderwijs ( V(S)O ) scholen waar veel zorgbehoefte is om jeugdhulpkosten en onderwijszorgkosten samen te voegen en zo efficiënter te werken en het terugdringen van de bureaucratie op drie fronten: bij de ouders, bij de school en bij de gemeente. Hiervoor hebben meerdere sessies met de directeuren V(S)O plaatsgevonden om per school tot een beter inzicht te komen welke vorm van financiering (capaciteitsfinanciering op volume of functiegerichte inzet) mogelijk is.
- Voor pilot 2 en 3 (samenwerking gecontracteerde zorg en toewijzers) hebben werksessies in 2022 plaatsgevonden. Voor de praktische uitvoering geldt op de verschillende scholen het maatwerk als uitgangspunt. Scholen geven zelf aan wie de belangrijkste samenwerkingspartners zijn. Het accent wordt gelegd op lerend werken, borgen en monitoren. Voor het schoolmaat-schappelijk werk worden afspraken gemaakt met jeugd- consulenten en wordt de aansluiting gezocht met de buurtteams in Nijmegen en sociale teams in de regio, waaronder ook ons Sociaal Team.
- Pilot 4. In 2022 is besloten om de preventie binnen het Voortgezet Onderwijs (VO) en de deskundigheid hierop zoveel mogelijk bij de VO scholen te laten . Dit wordt door het samenwerkingsverband opgepakt , waar de regiogemeenten op aan sluiten voor bekendheid en hoe we daarbij elkaar beter kunnen vinden om onze jeugd beter te ondersteunen via ‘kenniscentrum en uitwisselingsnetwerken’. De bijeenkomsten worden gedeeld via de website van het Samenwerkingsverband VO.
D. Veiligheid, jeugdreclassering, opvang Jeugd:
In 2022 zijn uniforme afspraken gemaakt rondom de gecertificeerde instellingen op Gelders niveau om de zorg voor kwetsbare gezinnen te verbeteren en het verlagen van administratieve lasten bij de gecertificeerde instellingen.
Vooruitlopend op de hervormingsagenda is in 2022 voor de regionale samenwerking en met name de inzet op de zware (boven)regionale jeugdhulp via het regioprogramma een structurele andere samenwerkingsaanpak gerealiseerd. Er is nu een werkstructuur met een regionale programmamanager en regionale programmatrekkers die de verschillende werkgroepen (o.a. zware jeugdhulp, jeugdbescherming , jeugd-ggz, jeugd/onderwijs) in de regio aansturen.
- In 2022 hebben we afspraken gemaakt om wettelijke jeugdhulp te leveren waarbij rechterlijke uitspraken bindend zijn. We zijn hiervoor aangesloten op het regionale plan ‘Zoveel mogelijk thuis’. Dit betekent dat kinderen kansen krijgen om zoveel als mogelijk, maar veilig, thuis op te groeien met ambulante ondersteuning. Als verblijf buitenshuis noodzakelijk is, gaan we voor een ‘zo thuis mogelijke’ oplossing, zoals kleinschalige woonvormen of een gezinshuis.
- Door het Rijk is structureel extra geld beschikbaar gesteld voor expertisecentra voor gespecialiseerde jeugdhulp. Ingezet is op de vorming van expertteams in de regio om passende zorg en ondersteuning mogelijk te maken. In de regio Rijk van Nijmegen hebben we het ‘Overleg Passende Hulp’ (OPH) ingericht (voorheen casusoverleg Jeugdhulp met Verblijf). Er blijft echter (een relatief kleine) groep jongeren waarvoor het niet altijd lukt die passende hulp te organiseren. Daarom zijn we gaan werken met een ambulante systemische aanpak: hulp en ondersteuning in de thuissituatie, gericht op het hele gezin. We koppelen daaraan een door de jongere zélf gekozen informele mentor. Jongeren krijgen zo meer zeggenschap over hun eigen traject.
- Het Wetsvoorstel Aanpak meervoudige problematiek Sociaal Domein (Wams) regelt dat gemeenten in specifieke situaties de ruimte krijgen om te verkennen of mensen (jongeren en volwassenen) kampen met gestapelde problemen, en welke partijen nodig zijn om de problemen op te lossen. Het doel is om tot snellere en meer gecoördineerde ‘integrale’ hulp te komen voor kwetsbare mensen. Deze wet gaat is inmiddels in werking getreden.
- Gelderse Verbeteragenda : basisafspraken zijn gemaakt op het gebied van jeugdbescherming waarbij we samenwerken en kennisdelen vanuit één gedeelde visie (Veilig Thuis, Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming). Centraal daarbij staan vier kernwaarden: 1. werken vanuit vertrouwen en partnerschap; 2 Wat wij doen met - en voor een gezin is duidelijk, navolgbaar en transparant ; 3.Wij zien in een gezin alle kinderen en opvoeders met hun geschiedenis ; 4. Wij leren door samen te reflecteren. In 2022 zijn de basisafspraken doorvertaald naar de doorontwikkeling van ons Sociaal Team. Dit sluit aan op het gepubliceerde Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
- Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) : We hebben de uitvoering van de regionale aanpak HGKM voortgezet in 2022. Aanvullend op de regionale aanpak wordt er een lokale aanpak voor Beuningen opgesteld, met de input die is opgehaald bij verschillende ketenpartners over het thema huiselijk geweld. Deze lokale agenda wordt in 2023 voorgelegd.