Een mooie en duurzame woongemeente
Om te werken aan een mooie en duurzame woongemeente hebben we in 2022 gewerkt aan de volgende doelstellingen:
- We willen meer bouwen
Er is nog steeds krapte op de woningmarkt, niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Als gemeente Beuningen willen we een substantiële bijdrage leveren om de druk op de woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen te verminderen en tegelijkertijd onze gemeente voor de toekomst vitaal te houden en versterken. Onze bijdrage richt zich dan ook op het leveren van een aantrekkelijk, groen-blauw, gezond woonmilieu waar volop kansen liggen voor gezond wonen, leven, werken en recreëren.
Dit betekent ook meer inwoners en daarmee groei in inwoneraantal. Voor de kern Winssen hebben we inmiddels duidelijkheid gegeven over de plekken waar extra woningbouw mogelijk is. Nu gaan we verder met de kernen Ewijk, Beuningen en Weurt. Hiervoor blijven we kijken naar beschikbare inbreidingslocaties binnen de vier kernen en potentiële uitbreidingslocaties.
Op lange termijn groeit Beuningen tot een robuuste gemeente met voldoende inwoners om de bestaande voorzieningen (cultuur, sport, onderwijs e.d.) in stand te houden en te laten floreren. Om hier invulling aan te gegeven werken we verder aan een Omgevingsprogramma Woningbouw.
- Duurzaamheid
We wilden een nieuw uitvoeringsprogramma voor Energiek Beuningen opstellen om daarmee nieuwe richting te geven aan de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Voor 'zon en wind' zijn we aan het einde van de ruimtelijke procedure gekomen, de vier zonneparken hebben de vergunning gekregen. Wel moesten we nog stappen zetten om het Gebiedsfonds met de omgeving vorm te geven. Daarnaast wilden we verder doorgaan met energiebesparing bij onze inwoners. Het verder ontwikkelen van het Loket Duurzaam Wonen is daarbij belangrijk. Een verbreding van haar werkzaamheden speelt daarbij een rol en wilden we verkennen met de deelnemende gemeenten.
- Wijkaanpak en warmtetransitie
We willen de toekomst integraal en op wijkniveau benaderen met een wijkaanpak. Binnen een wijkaanpak moet, naast opgaven in de openbare ruimte, ook invulling worden gegeven aan de warmtetransitie. De aanpak voor de warmtetransitie zal gebaseerd zijn op de gemeentelijke Transitie Visie Warmte (TVW) die in 2021 is opgesteld.
- Klimaatadaptatie
Samen met de regiogemeenten willen we klimaatbestendig worden. Dit betekent dat wateroverlast en hittestress tot een minimum zijn beperkt en langdurige droogte niet leidt tot noemenswaardige problemen. Klimaatbestendigheid nemen we waar mogelijk mee in ons beleid, en projecten zoals woningbouw.
- Afval
Naast de doelstelling om de hoeveelheid restafval verder te verlagen wilden we vooral inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van de grondstoffen, zoals plastic+ en GFT. Hiermee voorkomen we onnodig verlies van grondstoffen doordat afgekeurde vrachten alsnog worden verbrand. Dit betekent ook een kostenbesparing.
De luierinzameling, gestart vanaf 1 juli 2021, moest in 2022 verdere bekendheid krijgen en de hoeveelheid gescheiden ingezameld luier- en incontinentiemateriaal moest worden verhoogd. Uit een evaluatie na afloop van 2022 moet blijken wat de resultaten zijn. We zijn dan uit de opstartfase en hebben een totaalbeeld van de effecten na 1,5 jaar inzameling.
Klaar voor de komst van de Omgevingswet
Om te kunnen werken met nieuwe instrumenten van de Omgevingswet moeten we digitaal aansluiten op het digitaal stelsel Omgevingswet, kennis en vaardigheden hebben van de instrumenten en onze processen goed inrichten. In 2022 wilden we de volgende mijlpalen bereiken:
- Klaar zijn om bewoners met een initiatief goed te begeleiden en hebben we het participatiebeleid vormgegeven;
- Een format hebben voor het Omgevingsplan dat we zelf tot 2030 projectmatig kunnen gaan invullen volgens een vastgesteld plan van aanpak;
- Aan initiatiefnemers kunnen aangeven op welke wijze stukjes Omgevingsplan passen in de aanpak van Beuningen;
- Een Omgevingsvisie hebben, waarop we initiatieven die niet passen in bestaande kaders kunnen toetsen;
- Vergunningen kunnen verlenen conform de Omgevingswet;
- Dat onze legesverordening is aangepast aan de Omgevingswet;
- Dat we voldoen aan de minimale eisen die door de VNG zijn opgesteld.
De komst van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024.