5. Omgeving

Doelen en financiën

Een mooie en duurzame woongemeente

  1. We willen meer bouwen

Na het vaststellen van het Omgevingsprogramma 1.0 eind 2021, met daarin de kern Winssen, zijn we verder gegaan met de uitwerking van de woningbouwontwikkeling in Winssen. Er is toegewerkt naar een intentieovereenkomst met ontwikkelende partijen en gestart met het opstellen van een stedenbouwkundig plan voor Winssen-Zuid. Ook zijn we verder gegaan met het uitwerken van de ambitie voor woningbouw tot 2040 in de kernen Ewijk en Beuningen-Noord/oeverwallengebied. Het structuurmodel Ewijk is geïntegreerd in het Omgevingsprogramma Woningbouw 2.0 en eind november 2022 vastgesteld. Het concept structuurmodel Beuningen-Noord/oeverwallengebied vraagt nog om een verdiepingsslag en omgevingsdialoog.
Naast bovenstaande ambitie hebben we ook gewerkt aan andere woningbouwprojecten. Zo hebben we de planologische procedure voor het bestemmingsplan Hoge Woerd succesvol doorlopen. En is de bouw van de woningen in de Ecowieck en Ruiterpark gestart.
Zie voor een totaal projectenoverzicht de paragraaf grondbeleid

  1. Duurzaamheid

De regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) is afgerond. Voor de uitvoering is voor € 230.000,- aan kleine energiebesparende maatregelen door huurders en kopers besteed in de woning. Ook waren er nieuwe collectieve inkoopacties tijdens de RREW waarmee zo’n 44 ton aan CO2 bespaard wordt bij koopwoningen.
In de Vording is het pilotproject gestart met een energiebespaar-campagne voor en met inwoners van de wijk. Het vernieuwen van de Energievisie met uitvoeringsprogramma is uitgesteld vanwege de beroepsprocedure die nog loopt voor het windpark. Het Loket Duurzaam Wonen is doorontwikkeld naar het Regionaal Energieloket en kent naast het fysieke loket een telefonische helpdesk en een vernieuwde webpagina.

  1. Wijkaanpak en warmtetransitie

In 2021 is de transitievisie warmte (TVW) opgesteld. In deze visie is op basis van technische informatie onderzocht wat per wijk de meest kosteneffectieve en kansrijke manier is om aardgasvrij te worden. In 2022 hebben we een begin gemaakt met de vervolgstappen uit de TVW. Hierbij richten we ons vooral op het verminderen van het aardgasverbruik (stimuleren besparing) en onderzoeken we de haalbaarheid van collectieve oplossingen zoals een warmtenet met de grondstoffen en energiecentrale ARN als mogelijke warmtebron.

  1. Klimaatadaptatie

In 2022 was klimaatadaptatie een integraal onderdeel van een aantal projecten, zoals de revitalisatie Vordingen, reconstructie Scheidingsweg en Thomas van Heereveldstraat en de reconstructie van de Houtduiflaan. Met ’Operatie Steenbreek’ hebben we bij bewoners aandacht gevraagd voor het veranderende klimaat en wat ze daar zelf aan kunnen doen.

  1. Afval

De goede prestaties op het gebied van de afvalinzameling zetten zich voort. Met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 65 kg per inwoner per jaar wordt ruimschoots voldaan aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof). Deze landelijke doelstelling ligt namelijk op een scheidingspercentage van 75% en een hoeveelheid restafval van 100 kg in 2020. Uit de Benchmark huishoudelijk afval waaraan we in 2022 hebben deelgenomen blijkt dat gemeente Beuningen landelijk gezien erg goed scoort op het gebied van de afvalinzameling. Ten opzichte van vergelijkbare gemeenten zijn onze milieuprestaties uitstekend. Uit de kernprestaties blijkt dat Beuningen bij de best presterende gemeenten hoort. Ook op het vlak van de dienstverlening scoort gemeente Beuningen hoog. Tegelijkertijd zijn onze afvalbeheerkosten in vergelijking met andere gemeenten laag.
Het aantal Wijkhelden in Beuningen is de laatste jaren enorm toegenomen. 1 januari 2021 waren er 246 Wijkhelden actief. 1 januari 2023 zijn het er 692.

Klaar voor de komst van de Omgevingswet
Om te kunnen werken met de nieuwe instrumenten van de Omgevingswet moeten we digitaal zijn aangesloten op het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO), moeten we kennis en vaardigheden hebben van de instrumenten en onze processen goed hebben ingericht. In 2022 hebben we hieraan gewerkt. We voldoen nog niet aan de minimale eisen van de VNG omdat de wet opnieuw is uitgesteld en we pas in de laatste fase voor de inwerkingtreding de laatste stappen zetten. De inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024.
We kunnen bewoners het Omgevingsoverleg bieden en waar nodig de Omgevingstafel organiseren bij complexe initiatieven. We kunnen uitleg geven hoe het omgevingsplan werkt en we kunnen bewoners aangeven hoe ze participatie kunnen toepassen bij hun initiatieven. Noodzakelijke wijzigingen aan verordeningen zijn ambtelijk verwerkt. We hebben de legesverordening regionaal afgestemd en klaargezet voor de inwerkingtredingsdatum. De raad is geïnformeerd over het Adviesrecht.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00