Een mooie en duurzame woongemeente
- We willen meer bouwen
Het Omgevingsprogramma Woningbouw vormt het toetsingskader voor de woningbouwontwikkelingen. Daarmee wordt duidelijk aangegeven waar tot 2040 woningen kunnen worden gebouwd. Voor de ontwikkeling van Winssen-Zuid zijn deze kaders gehanteerd in het voeren van gesprekken met ontwikkelende partijen en het opstellen van het stedenbouwkundig plan. Voor het structuurmodel Ewijk hebben we, vanwege de genoodzaakte digitale omgevingsdialogen, nogmaals een fysiek omgevingsdialoog georganiseerd. Na de fysieke omgevingsdialoog hebben we het structuurmodel Ewijk afgerond en opgenomen in het Omgevingsprogramma Woningbouw 2.0.
De ingediende principe verzoeken in 2022 zijn getoetst aan omgevingsprogramma 1.0 en indieners zijn geïnformeerd.
- Duurzaamheid
We hebben in 2022 uitvoering gegeven aan de regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW).
In de wijk Vording is invulling geven aan het pilotproject door het samenstellen van een klankbordgroep die bestaat uit inwoners. Het Loket Duurzaam Wonen is doorontwikkeld naar het Regionaal Energieloket en kent naast het fysieke loket een telefonische helpdesk en vernieuwde webpagina.
Met woningbouwvereniging Woonwaarts zijn energieprestatieafspraken gemaakt. In dat kader is Woonwaarts in 2022 met verschillende projecten rondom Duivenkamp gestart.
- Wijkaanpak en warmtetransiti e
In de wijken Vording 2 en 3 zijn we begonnen met het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. We doen dit integraal, waarbij we werken aan opgaven op het gebied van o.a. groen, duurzaamheid, water en leefbaarheid. In 2021 heeft hiervoor een intensief participatietraject plaatsgevonden. Lokaal is het gesprek gestart voor het opzetten van het haalbaarheidsonderzoek voor het warmtenet.
- Klimaatadaptatie
We hebben in gezet op educatie en bewustwording omtrent klimaatadaptatie door deel te nemen aan Operatie Steenbreek. Dit is het afgelopen jaar gecombineerd met straatwerkzaamheden en uitdeelacties op de Thomas van Heereveldstraat en de Houtduiflaan. Daarnaast is een nieuw beleidsplan water en riolering ontwikkeld en vastgesteld, waarin meer aandacht is voor klimaatadaptieve maatregelen.
- Afval
Verbetering kwaliteit grondstoffen: Naast de aandacht voor het verminderen van de hoeveelheid restafval is het ook noodzakelijk om de kwaliteit van de inzamelde grondstoffen te verbeteren. Er is daarom gestart met het regionale project 'Verbetering kwaliteit grondstoffen'. Dit project is uitgevoerd door de Dar. Er is gestart met het controleren van gft-containers. Containers met te veel vervuiling werden niet geleegd. Naast gft-containers zijn in 2022 ook plastic+ containers gecontroleerd. Dit is nodig omdat uit sorteeranalyses blijkt dat er relatief veel stoorstoffen in het plastic+ worden aangetroffen. Helaas zijn in 2022 een aantal vrachten plastic+ afgekeurd, waardoor de urgentie om kwaliteitscontroles uit te voeren extra wordt gevoeld. Niet in het minst als het gaat om de kosten: deze bedroegen in 2022 circa € 40.000 aan gemiste opbrengsten en hogere verwerkingskosten. De resultaten van de uitgevoerde controles zijn geëvalueerd en vanwege de positieve effecten krijgen de acties een vervolg.
Sinds 1 juli 2021 is het mogelijk om luier- en incontinentieafval gescheiden aan te bieden. De resultaten van de eerste 1,5 jaar luierinzameling zijn geëvalueerd.
We zamelen veel meer luierafval in dan verwacht. Begroot was 71 ton, in werkelijkheid heeft Dar in 2022 127 ton luierafval ingezameld. Daarnaast worden containers vaker geleegd dan één keer per week, waar we oorspronkelijk rekening mee hielden (twee tot drie keer per week). Door de grote toestroom zijn een aantal containers bijgeplaatst. Uit een bewonersonderzoek blijkt dat de inwoners veel waardering hebben voor de luierinzameling.
De publiciteit die we geven aan de Wijkhelden lijkt vruchten af te werpen. De aanwas van het aantal Wijkhelden is enorm hoog. In 2022 is de Wijkheldendag gehouden in de gemeente Druten.
Klaar voor de komst van de Omgevingswet
Voor de Omgevingswet is gestart met het eerste deel van het opstellen permanent Omgevingsplan, namelijk het deel Kernen. Bij het vormen van de processen rondom het begeleiden van inwoners met een initiatief, hebben we nauw samen gewerkt in de regio, met name met gemeente Heumen en Berg en Dal vanwege gelijksoortige kenmerkende gemeente. Samen met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen(ODRN) bepalen we hoe de processen moeten lopen ten aanzien van de Omgevingsvergunning, Intaketafel en Omgevingstafel. We zijn als gemeente begonnen ons zoveel mogelijk voor te bereiden op de komst van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en dit te leren kennen. We oefenen met het wijzigen van het Omgevingsplan in het DSO en met het digitaal samenwerken met de ketenpartners via het DSO. Het DSO is nog niet gereed voor de productie in de praktijk en dit is een van de redenen van het uitstel van het inwerkingtreden van de wet.