Paragrafen

Verbonden partijen

Als gemeente werken we steeds meer en intensiever met andere gemeenten samen. Dat gebeurt op verschillende niveaus en op verschillende manieren. Onder andere in gemeenschappelijke regelingen. Hierin draagt het lokale bestuur bevoegdheden over aan (het bestuur van) een regionaal, interbestuurlijk samenwerkingsverband. Voorbeelden van wettelijk verplichte samenwerkingsverbanden zijn de omgevingsdiensten en de veiligheidsregio’s. 

Elk samenwerkingsverband van Beuningen kent een eigen vorm en dynamiek, zowel beleidsmatig als financieel. In 2022 zagen we bijvoorbeeld de Groene Metropoolregio zich verder opbouwen en zagen we beweging bij de BRIKS-taken van de Omgevingsdienst (terugtrekking door de gemeente Nijmegen). Actief en constructief-kritisch opdrachtgeverschap is essentieel. Door de actuele ontwikkelingen steeds goed te volgen, het Beuningse belang in het oog te houden en contact te houden met zowel de verbonden partij als met de andere opdrachtgevers, weten we wat er speelt en kunnen we daarop acteren.
Binnen Beuningen werken we aan de doorontwikkeling van het managen van de verbonden partijen, onder meer door de timing van het planning en control proces en door het optimaliseren van de informatie en communicatie. In 2022 is voor het eerst de 'carrousel gemeenschappelijke regelingen' georganiseerd. Raads- en commissieleden krijgen voorafgaand aan het proces van de zienswijze op de begroting en de jaarrekening een toelichting van de ambtelijke accounthouder en de GR zelf, zowel inhoudelijk als financieel.

Op 1 juli 2022 is een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in werking getreden. Met deze wetswijziging worden de mogelijkheden van volksvertegenwoordigers om de eigen controlerende en kaderstellende rol bij gemeenschappelijke regelingen te versterken aangepast en uitgebreid. Ook wordt de democratische legitimatie van de besluitvorming binnen zo’n samenwerkingsverband vergroot. De implementatieperiode van de wijzigingen is twee jaar. Voor de zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen is een projectgroep actief. Met alle betrokken partijen bij de gemeenten en de GR-en wordt bekeken welke opties er zijn om de wijzigingen door te voeren.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00