6. Openbare orde en veiligheid

Doelen en financiën

Crisisbeheersing en brandweer
Als gemeente Beuningen zijn wij deelnemer aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De (basis)taken van de VRGZ zijn verder beschreven in de paragraaf Verbonden Partijen.

We werken nauw samen met de VRGZ in het kader van fysieke veiligheid. De VRGZ de onderlinge samenwerking en afstemming met andere gemeenten versterken. Samen wilde we aandacht hebben voor de bewustwording van inwoners en ondernemers op het gebied van rampen/crisis, zware ongevallen en brand.

De VRGZ organiseert verder de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Alle gemeenten dragen hieraan bij en richten ook een eigen gemeentelijke crisisorganisatie in. In 2022 was het doel om in opperste paraatheid te kunnen reageren op incidenten, rampen of crises. Dit hebben we geborgd in een regionaal piket. In 2021 hebben we dit al opgezet en in de praktijk wilde we ervaren wat werkte en waar verbeteringen aangebracht konden worden.

Openbare orde en veiligheid
Het Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2019-2022 heeft als leidraad gediend waarin strategische prioriteiten werden benoemd. De belangrijkste prioriteiten voor 2022 waren ondermijning en zorg & veiligheid. In 2022 startte de voorbereidingen voor een nieuw plan vanaf 2023.

Ondermijning is een breed begrip waar zeer veel vormen van criminaliteit onder kunnen vallen. In het algemeen gaat het om niet-zichtbare criminaliteit waarbij er een (bedoeld of onbedoelde) samenwerking is tussen de onder- en bovenwereld. Drugscriminaliteit, mensenhandel, criminele motorclubs en zorgfraude ondermijnen het lokale gezag en verslechteren (het gevoel van) veiligheid en leefbaarheid. Ondermijning is dan ook een risico voor het lokale bestuur en de samenleving.  Ondermijning willen we aanpakken door;
- Bestuurlijke en organisatorische verankering van de aanpak: commitment om capaciteit, kennis
  en kunde en acties voor de komende jaren aan te houden.
- Bijdrage leveren aan de pilot informatie gestuurd werken.
- Samenwerking met lokale en bovenlokale veiligheidspartners.
- Samenwerking met maatschappelijke partners – bewoners en ondernemers,
  stimuleren/ondersteunen van awareness en weerbaarheid.

Het thema zorg en veiligheid is een veelomvattend thema, waar verschillende maatschappelijke onderwerpen onder vallen. Al deze onderwerpen hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen vanuit een veiligheidsdomein en strafrecht opgelost moeten worden. Denk aan kwetsbare personen met verward gedrag, huiselijk geweld, ernstige woonoverlast, zorgmijders, uitbuiting van kwetsbare mensen, etc. Het gaat om ingewikkelde en ernstige problemen, waar veel verschillende zorg- en veiligheidspartners bij betrokken zijn. Het college heeft aangegeven het volgende te willen aanpakken:
- Verstevigen samenwerking sociaal domein en veiligheid.
- Vroegtijdige afstemming met medewerkers veiligheid, politie en OM.

Handhaving
In 2022 is het Vergunningen-, Toezicht- en Handhavingsbeleid regionaal vastgesteld. Ook wordt het VTH-beleid lokaal verder vormgegeven.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00