6. Openbare orde en veiligheid

Doelen en financiën

Fysieke veiligheid (brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing)
Het afgelopen jaar is intensief met de VRGZ en andere gemeenten samengewerkt in het kader van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Dit heeft de onderlinge samenwerking en afstemming met andere gemeenten verbeterd. Er zijn daarnaast diverse campagnes gevoerd door de brandweer om de bewustwording bij inwoners te vergroten. Denk hierbij aan de campagne rondom rookmelders en de Roze Wolk.

De gemeente en de VRGZ hebben verder een actieve rol bij de crisis in Oekraïne vervuld, daardoor zijn reguliere werkzaamheden tijdelijk geweken. We hebben integraal en met behulp van vrijwilligers en ondernemers samengewerkt. Mede door de crisis in Oekraïne zijn de processen van rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio verbeterd. Dit wordt nog verder uitgebouwd in 2023. De gemeentelijke crisisorganisatie is ook op orde gebracht en het regionaal piket blijkt goed te functioneren.  

Openbare orde en veiligheid
De belangrijkste prioriteiten voor 2022 waren ondermijning en zorg en veiligheid. Op deze thema's zijn verschillende acties ondernomen. Ook is er gestart met de voorbereidingen voor een nieuw Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2023-2026 en een lokaal veiligheidsplan.

Ondermijning
In de afgelopen jaren zijn wij al bezig geweest met de aanpak van ondermijning in aandachtsgebieden, vooral met integrale interventies op industrieterreinen en recreatiepark de Groene Heuvels. In de handhaving op het bestemmingsplan van de Groene Heuvels zijn goede resultaten behaald. Ook is er gestart met het project Veilig buitengebied. Zo is er een enquête gehouden onder de inwoners en ondernemers in het buitengebied. Het project loopt door in 2023.

Zorg & Veiligheid
In het afgelopen jaar is de afstemming tussen deze twee terreinen goed doorontwikkeld. Dat geldt voor zowel de interne gemeentelijke organisatie als voor netwerkpartners. Ook zijn er meerdere complexe casussen besproken in het Zorg- en Veiligheidshuis.

Handhaving
In 2021/2022 is er deelgenomen aan de regionale werkgroep voor het Vergunningen-, Toezicht- en Handhavingsbeleid. In 2022 is er regionaal VTH-beleid vastgesteld en wordt lokaal verder vormgegeven bij Ruimtelijke Ontwikkeling.

Crisisnoodopvang vluchtelingen in sporthal de Tinnegieter
Om bij te dragen aan noodzakelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft gemeente Beuningen van 17 maart tot 27 juni in sporthal de Tinnegieter een crisisnoodopvang gerealiseerd. In de sporthal was plek voor 250 mensen. De crisisnoodopvang bood daarmee voor maximaal 9 dagen bed, bad en brood aan vluchtelingen waarna zij doorstroomden naar noodopvanglocaties in de regio.

Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) locatie Asdonck
Op 25 juli 2022 werd noodopvanglocatie de Asdonck in gebruik genomen. De 40 chalets bieden plaats aan 230 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen zijn ingeschreven in de gemeente Beuningen, ontvangen leefgeld, hebben toegang tot zorg en (taal)onderwijs en kunnen bij vragen of problemen op locatie terecht bij locatiecoördinatoren.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 15:55:39 met de export van 07/10/2023 15:42:00