Versterking en doorontwikkeling Sociaal Team
We hebben nieuwe stappen gezet in de versterking en doorontwikkeling van het Sociaal Team. We zagen dat verschillende ontwikkelingen in het sociaal domein (zoals zwaardere meervoudige problematiek, personeelstekorten) aanzienlijke invloed hadden op het functioneren van het Sociaal Team. De druk op de jeugdhulp en Wmo is een landelijk erkend probleem. Dat maakte dat we ons genoodzaakt zagen een herijking te doen van ons Sociaal Team, waarin we de functies van het Sociaal Team opnieuw tegen het licht hebben gehouden.
Regieteam voor complexe en meervoudige casuïstiek
We hebben ingezet op een sterke regievoering door de gemeente. Dit betekent concreet dat de gemeente minder de uitvoerende partij is, maar meer de regie voert op het geheel waarin elke partij als onderdeel van een groter geheel de taken en verantwoordelijkheden uitvoert die bij die betreffende partij behoren. We zijn hiervoor gestart met een regieteam in Beuningen en zijn daar in 2022 mee gaan werken. Waar dit nodig is, ontwikkelen we dit verder.
Aanbod aan algemene voorzieningen, preventie en maatwerkvoorzieningen
Net als andere jaren hebben we ingezet op preventie en Beuningen kende in 2022 dan ook de nodige algemene en meer preventieve voorzieningen. Voor een grote doorontwikkeling hebben we echter niet genoeg tijd vrij kunnen maken onder andere vanwege het organiseren van een crisis- en noodopvang ten behoeve van mensen uit Oekraïne.
Wat betreft de maatwerkvoorzieningen heeft 2022 in het teken gestaan van continuïteit. We hebben samen met gemeenten uit het Rijk van Nijmegen uit regio Noord-Limburg een aanbesteding voor trapliften afgerond.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
- De doordecentralisatie Beschermd Wonen is wederom uitgesteld. Er wordt nu gekoerst op daadwerkelijke doordecentralisatie in 2024.
- In 2022 is verdere uitwerking gegeven aan het project Welkome Wijk, dat als gevolg van de coronacrisis enkele keren is verlengd. Daarnaast participeren we als gemeente samen met de HAN en diverse ketenpartners op basis van een provinciale subsidie in het project Inclusieve mogelijkheden in de wijk.
- In de regio zijn afspraken gemaakt over Wijk GGZ als onderdeel van de regionale sluitende aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- In 2022 hebben we met de Stichting Kamers met Aandacht in een pilot samengewerkt om de doorstroom te bevorderen van mensen die wonen in een Beschermd Wonen-locatie of in een andere vorm van zorg met verblijf.
Wet Inburgering
Op bijna alle niveaus zijn asiel- en gezinsmigranten op grond van de nieuwe wet met hun inburgeringstraject begonnen. De brede intake vindt snel na huisvesting in de gemeente plaats; in de meeste gevallen is er al een kennismaking na de koppeling aan de gemeente, als mensen nog in het AZC verblijven. Bijna alle PIP-beschikkingen (Persoonlijk Inburgeringsplan) verstrekken we ruim voor de wettelijke termijn van 10 weken.
In 2022 hebben de huisvestingstaakstelling ruimschoots gehaald.
Gezondheidsbeleid
Het lokale gezondheidsbeleid heeft zich in 2022 vooral gericht op de uitvoering van het Lokaal Preventieakkoord. Speerpunten daarin waren de thema's 'Een rookvrije generatie' en 'Gezond Gewicht'. We hebben hier de volgende zaken bereikt:
- We verbeterden de ketenaanpak Gezond Gewicht;
- We stimuleerden beweegactiviteiten voor volwassenen;
- We stimuleerden gezond gewicht en gezonde voeding onder jeugdigen (zie ook programma 2 - onderdeel 'jeugdgezondheidszorg'.