Kosten doorrekening woningbouw
Aan de uitvoering van de gebiedsontwikkelingsopgave wordt druk gerekend. Het gaat hierbij om zowel ambtelijke kosten als kosten in de openbare ruimte voor verkeer, riolering etc. Op dit moment zijn deze gegevens nog niet voldoende compleet voorhanden.
Daarnaast zijn inflatie op bouwkosten, stijgende hypotheekrente, bouwbeperking als gevolg van archeologie en milieu problematiek (geur, fijnstof, geluid, slagschaduw) ook belangrijke risico's.
Tevens hebben ruimtelijke claims zoals, duurzaamheid, energieopslag, groene ruimte, infrastructuur, energiecongesties, stikstof e.d. grote invloed op de druk op de ruimte. De ontwikkeling van woningbouw gaat niet alleen meer over woningbouw maar is groter dan dat.
Winstwaarschuwing warmtetransitie
In 2021 hebben wij de Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld die begin 2022 ter vaststelling wordt aangeboden. De TVW geeft inzicht in andere mogelijkheden om gebouwen en woningen te verwarmen. Als gemeente hebben we een belangrijke rol in de warmtetransitie zoals beschreven in de startnotitie die begin 2021 is vastgesteld. Zo kan de gemeente de haalbaarheid voor een collectieve oplossing onderzoeken, gevoed vanuit de Afvalenergiecentrale ARN. Daarnaast stimuleren wij onze inwoners hun woningen te verduurzamen en informeren wij hen over het maken van de juiste keuzes hierin. Het mag duidelijk zijn dat de hele warmtetransitie geen kosteloze operatie zal worden, verre van dat. Op dit moment is het echter, gelet op de vele nieuwe ontwikkelingen en onzekerheden op dit thema, nog te vroeg om hierover uitspraken te doen.
Duurzaamheid
Voor het verduurzamen van particuliere woningen is - dankzij de cofinanciering van de Provincie Gelderland - budget in leenvorm beschikbaar. Risico zit in de terugbetaling van de lening. Voor het vergroenen van de leges is geen speciaal budget. Het opstellen van een nieuw uitvoeringsprogramma voor de Energievisie bekostigen we uit het begrote bedrag daarvoor.
Omgevingsdienst Regio Nijmegen(ODRN)
De bedrijfsvoering van de ODRN is voor een groot deel afhankelijk van landelijke ontwikkelingen zoals bouwontwikkelingen, Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging bouwen. Dit geldt zowel aan de kostenkant (personeel) als voor de opbrengsten kant (leges). We moeten waakzaam zijn op het tijdig bijsturen van deze ontwikkelingen.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de paragraaf 1.3.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing.